Utazás a kávék és kávézók világába

Coffee Passport

Coffee Passport

A KÁVÉ TÖRTÉNETE

2018. november 23. - Peeet

coffee-plant_925x.jpg

 

A kávé és kávézás története egészen a 15. századig nyúlik vissza, amikor is Etiópiában  kecskepásztorok arra lettek figyelmesek, hogy a kecskéik, amelyek ettek a különös piros bogyókból, sokkal aktívabbak, élénkebbek voltak.

splashing-coffee-as-it-pours_925x.jpg

Maguk is elkezdték hát fogyasztani a bogyókat, igaz először nem készítettek belőle italt, csupán rágcsálták azokat. Később a közelben élő szerzeteseknek is vittek a bogyókból, akik rájöttek, hogy nem csupán rágcsálni lehet őket, hanem megpörkölve, megfőzve italként is fogyaszthatják.

Innen indult tehát útjára a kávé, amely először zarándokok révén jutott el Mekkába, majd innen az egész Közel-Keletre. A kávé népszerűségének híre hamar eljutott Európába is. A kereskedők hamar meglátták a lehetőséget és a 16. század elején megjelentek a kávészállítmánnyal megrakott hajók Olaszországban, innen pedig hamar elterjedt egész Európában.

smiling-man-woman-pug_925x.jpg

 

A történet itt nem érhetett véget, hiszen a nagy gyarmatosítók vitték tovább a gyarmatokra, ahol nem csak fogyasztásra szánták. Brazília, Kenya és Indonézia adottságai megfelelőek voltak a termesztésre is, így a 19. századra a Térítők közötti területen elszaporodtak az ültetvények, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy mára a világ szinte minden pontján elérhető legyen ez a népszerű élvezeti cikk, mely sokunknak nem csak egy közönséges ital, hanem egy kisebb szertartás, vagy éppen a közösségi élet egyik alappillére.

A bejegyzés trackback címe:

https://coffeepassport.blog.hu/api/trackback/id/tr8514390026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása