Mire figyeljünk kávékóstolásnál?
Mindenekelőtt figyeljünk arra, hogy mindentől mentesen kóstoljuk a kávét. Ne legyen benne se cukor, se édesítő, de még tej, illetve tejszín sem. Ezek a hozzáadott dolgok jelentősen befolyásolják a kávé eredeti ízét.
Ha van lehetőségünk, érdemes több főzési technikát is kipróbálnunk ugyanazzal a kávéval, mert ezek is hatással lehetnek az íz világra, de arra mindenképp figyeljünk, hogy amikor elkészült, minél előbb kóstoljunk, hiszen a friss kávénál érezhetőek igazán a zamatok.
Először szagolunk, majd ízlelünk.
Ahhoz, hogy az illatokat és ízt ne külön-külön érezzük, érdemes a kávét kis "szürcsentésekkel" kóstolni, hiszen ilyenkor megnyílik az orrgarat is, így máris a kávék teljes zamatát megtapasztalhatjuk.
Különböző emberek különböző zamatot éreznek ugyanazon kávé kóstolásakor. Nincsen tehát jó vagy rossz leírás egy-egy kávéhoz, személyenként változhat az élmény. Az ízeket és illatokat nem kell külön magyarázni, ezeket mindenki le tudja írni. Kis segítség azonban a kávé testességével, illetve a savasságával kapcsolatban.
Testesség:
Egy kávé lehet könnyed, vagy testes. Ezt legjobban úgy tudnám leírni, mint ha az ember vizet, majd tejszínt inna. A víz könnyű, lényegében átsiklik a nyelvünkön, a tejszín viszont egy sűrű, súlyos folyadék, amit a nyelvünkön is nehezebbnek érzünk.
Savasság:
Az előző példához hasonlóan a szénsavmentes és a dús ásványvizeket kell elképzelni. Míg a mentes víznél nem érzünk különösebben semmit, addig a dús vizet picit "csípősnek" érezhetjük.
A három kávétermesztési régiónak is meg vannak a hatásai kedvenc italunkra, de ezt egy másik cikkben külön leírom a közeljövőben.
Addig is, ha elmentek kávézni vagy épp otthon főztök egyet reggel, próbáljátok meg leírni, milyen ízeket, illatokat véltek felfedezni amikor megkóstoljátok, illetve mennyire testes és savas kávét fogyasztotok!