Utazás a kávék és kávézók világába

Coffee Passport

Coffee Passport

Mire figyeljünk kávékóstolásnál?

2018. november 29. - Peeet

coffee-tasting-experience-bundaberg.jpg

 

Mire figyeljünk kávékóstolásnál?

 

Mindenekelőtt figyeljünk arra, hogy mindentől mentesen kóstoljuk a kávét. Ne legyen benne se cukor, se édesítő, de még tej, illetve tejszín sem. Ezek a hozzáadott dolgok jelentősen befolyásolják a kávé eredeti ízét.

Ha van lehetőségünk, érdemes több főzési technikát is kipróbálnunk ugyanazzal a kávéval, mert ezek is hatással lehetnek az íz világra, de arra mindenképp figyeljünk, hogy amikor elkészült, minél előbb kóstoljunk, hiszen a friss kávénál érezhetőek igazán a zamatok.

 

Először szagolunk, majd ízlelünk.1.jpg

Ahhoz, hogy az illatokat és ízt ne külön-külön érezzük, érdemes a kávét kis "szürcsentésekkel" kóstolni, hiszen ilyenkor megnyílik az orrgarat is, így máris a kávék teljes zamatát megtapasztalhatjuk.

Különböző emberek különböző zamatot éreznek ugyanazon kávé kóstolásakor. Nincsen tehát jó vagy rossz leírás egy-egy kávéhoz, személyenként változhat az élmény.  Az ízeket és illatokat nem kell külön magyarázni, ezeket mindenki le tudja írni. Kis segítség azonban a kávé testességével, illetve a savasságával kapcsolatban.

Testesség:

Egy kávé lehet könnyed, vagy testes. Ezt legjobban úgy tudnám leírni, mint ha az ember vizet, majd tejszínt inna. A víz könnyű, lényegében átsiklik a nyelvünkön, a tejszín viszont egy sűrű, súlyos folyadék, amit a nyelvünkön is nehezebbnek érzünk.

Savasság:

Az előző példához hasonlóan a szénsavmentes és a dús ásványvizeket kell elképzelni. Míg a mentes víznél nem érzünk különösebben semmit, addig a dús vizet picit "csípősnek" érezhetjük.

 

gourmet-coffee-tasting_02.jpg

A három kávétermesztési régiónak is meg vannak a hatásai kedvenc italunkra, de ezt egy másik cikkben külön leírom a közeljövőben.

Addig is, ha elmentek kávézni vagy épp otthon főztök egyet reggel, próbáljátok meg leírni, milyen ízeket, illatokat véltek felfedezni amikor megkóstoljátok, illetve mennyire testes és savas kávét fogyasztotok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://coffeepassport.blog.hu/api/trackback/id/tr5514404948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása